Kuruc labanc

2010.04.30. 18:48 | a100penz | 3 komment

Kuruc

Tököly majd Rákóczi  harcosainak a neve. A latin crux = kereszt magyaros változata. A kuruc szónak az eredetét illetően van más álláspont is. A török nyelvben például rablót, felkelőt jelent. Rákóczi György udvari testőrei által használt mellvértet kuraczinnak nevezték, amiből szintén eedhet az elnevezés. Először Dózsa György serege használta a kuruc kifejezést, azokra akik keresztes háborúba indultak. A kurucok két pogány közt, két lator közt ( török, és német) harcoltak a hazáért. Később negatív jelzőként használták, mivel a keresztes hadjárat parasztfelkelésbe torkollott (1514).

Labanc

Gúny szó a német Laub Hans = Hagyjad Hans! kifejezés után. Ezt kiabálták, ahogy a kurucok elől szaladtak a németek (osztrák még nincs), más zsoldosok és a császárhű magyarok is.
Sikeres vezérük volt gróf Pállfy János.

A bejegyzés trackback címe:

https://mondak.blog.hu/api/trackback/id/tr681964923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

duhosnyul · http://vallheroes.hu 2010.05.02. 23:49:29

Nagyon jó ez a blog !

Vannak itt mondák legendák sárkányok.

Ha ennyire szeretitek a fantasy-t ajánlok egy oldalt ahol sok hasonlót találtok.

rpg.tlap.hu

duhosnyul · http://vallheroes.hu 2010.05.16. 19:43:16

Sziasztok!

Jók ezek a mondák!

Nekem meg van egy játékom meg egy fórumom.

vallheroes.hu
forum.vallheroes.hu
süti beállítások módosítása