Magyar rovásírásos emlék Kanadában a viking korból - Yarmouth Stone

2010.04.30. 11:08 | a100penz | 2 komment

1812-ben találtak Kanadában - Új Skócia, egy rovásírással díszített követ. A kő 181 kilós, Dr. Richard Fletcher találta meg, majd hosszasan tanulmányozni kezdték. 1844-ben arra jutott egy neves tudósuk  , hogy ez minden bizonnyal  magyar-székely-hun rovásírás. Ezzel kizárt minden olyan teóriát, ami  az ősi skandináv, vagy  az elsüllyedt atlantiszi írásmódot hozta  párhuzamba. A szövegben  megtalálták az alkotó nevét is akit Türknek neveznek, ami szintén bizonyítja a magyar eredetet, hiszen abban az időben  (900 as évek) a magyarokat illették ezen a néven a skandinávok és a  bizánciak is, a türkökéhez hasonló viseletük miatt.

1984 ben lefordították a  szöveget : "Ericson járt e helyen is sk társával". Valószínűsíthető hogy a vikingekhez egy magyar is  csapódott, mivel  abban az időben  érintkezhettek egymással a későbbi Kijevi rusz területeken, vagy a kereskedelemmel is , ez mind valószínűsíthető. Türk, a magyar pedig feljegyezte dicső tetteiket és jelet hagyott maguk után.

Bár napjainkban is vannak teóriák ezekre, de csak rá kell nézni a képre és megbizonyosodhatunk arról, hogy ez magyar  rovásírás.

 

Ma  a Yarmouth Country Museum-ban őrzik, új Skóciában.

A bejegyzés trackback címe:

https://mondak.blog.hu/api/trackback/id/tr61963913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kelyka 2011.04.13. 23:09:54

Nem sok köze van a magyar rovásíráshoz így ránézve.

kelyka 2011.04.13. 23:10:39

A múzeum honlapján nem találtam meg a követ és a virtuális múzeumi sétában sem.
süti beállítások módosítása