A tejút - Hadak útja - Tündérfátyol

2010.06.20. 18:55 | a100penz | Szólj hozzá!

A hadak útja

A hadak útja a székelyeknél a Tejut csillagképnek egy Csaba-mondához füződő neve. A monda szerint úgy keletkezett az égen, hogy miután Csaba elment megkeresni a magyar törzseket , hogy foglalják együtt vissza hun testvéreikkel a területeket amiket  Attila halálával elvesztettek, és együtt szorítsák vissza  az ellenséget, eltelt 4 emberöltő is. A  már békében élő hun törzs a  székelyek ismét ellenséggekkel néztek farkasszemet Ekkor az egyik vén az égbe tekintett és Csabához fohászkodott. Csaba leszállt az égből seregével, de  a túlerő rendkívüli volt. Éjjnek idején  Hadúr megszánta ésd azt tanácsolta neki hogy az elesett katonákat kenje  meg forrasztófűvel, a vérvörös fűvel, minek során felkelnek és sebezhetetlenek lesznek. Így is lett. Legyőzték az ellenséget. E régi szellemek segédcsapatainak a lópatkói hagyták a mennybolton azt a halvány fénysávot, amelyet különben a legtöbb néphez hasonlón a magyar is Tejút-nak nevez legáltalánosabban.

 

A tündérfátyol

A Csallóközben a Tejutat Tündérfátyolnak is hívják: "Élt egyszer a Csallóközben egy szegény halászlegény, aki beleszeretett a vízimolnár leányába. A molnár hallani sem akart a halászról, mivel gazdagabb kérőt szánt a lányának. Már éppen készültek volna a lakodalomra, amikor a halászlegénynek sikerült megszöktetnie a lányt. A menyasszony és a vőlegény rokonsága üldözőbe vette a szerelmeseket, s a lány fátyla, amely menekülés közben beleakadt egy bokorba, nyomra is vezette őket. A molnár, amikor rájuk talált, haragjában mindkettőjüket megölte. Ekkor a lányból fehér, a fiúból piros liliom lett, de a gazda azokat is leszakította. A fehér liliom tündérlánnyá változott, felszállt az égbe, ahová magával vitte árulkodó fátylát is. A piros liliom helyén viszont bővizű forrás buzogott fel a földből. A tündérleány azóta is az égbolton úszó fátylán ereszkedik le éjjelenként a forráshoz, hogy szomját oltsa. Szomorú dalát még ma is gyakran hallhatják az éjszakai halászok."

A bejegyzés trackback címe:

https://mondak.blog.hu/api/trackback/id/tr182096164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása