Szent László legendák

2010.04.23. 13:28 | a100penz | 3 komment

Szent László pénze

A kunok éppen Kolozsvárott támadtak, a magyarokazonban megfutamították az ellenséget. menekült a sok tar fejű kun, ki merre látott. A magyar vitézek meg utánuk, irtották a pogányokat.
A kunok vezére cselt eszelt ki ekkor. Kibontotta az iszákját és a rabolt kincsekből marékszámra szórta az aranypénzt az őt  üldöző magyarok elé. Ezt látva a többi kun is követte a vezért. Nem voltak restek a magyar vitézek, leugrottak a lóról és marékszámra szedték a kincseket. Senki sem törődött ekkor már a pogányok üldözésével. László király hiába bíztatta fiait a további harcra. A csengő arany szebben beszélt, nem hallgattak azok a királyi szóra. Szent László ekkor megint az Úrhoz fordult:
- Uram, te segíts meg, hiszen éretted harcoltam!
És íme, csoda történt ekkor. A monda szerint minden  aranypénz kaviccsá változott.
E vidéken e  különös köveket a nép Szent László pénzének nevez.

László megmenti a magyar lányt a kun vitéztől

A magyarok erdélyben üldözték a fosztogató kunokat. László király  csapatával rögtön  le is vágott 4 et özülük, majd észrevett egy kun vitézt, amint egy magyar lányt hurcol magával a lován, Utána is eredt Szög nevű lován. Mikor utolérte már csak egy lándzsányi  hossz volt közte és a kun közt, de nem tudta beérni. Ekkor a lányra kiáltott, hogy  rántsa le a lóról. Az úgy is tett, és  a földön bírkózva  harcolni kezdtek, a kun erős volt, László  elvágta a kun  inát, és megsebezte a nyakán.

Tordai hasadék

Szent László a kunok ellen harcolt az erdélyi Tordánál, de azok túlerőben lévén a királyt üldözőbe vették, és az feltekintett az égre, és a hegy hirtelen kettéhasadt.  Nem tudták tovább üldözni a király megmenekült. A lova patkójának nyomai még ma is látszanak a monda szerint.

László mint táltos a magyar hiedelemben

I. Szent Lászlóról sok  hiedelem maradt fenn, amiket azzal magyaráztak, hogy táltos volt. Egyszer amikor Salamon királlyal párbajozott, a felé közeledő Salamon, aki nem rettent meg  még erősebb vitézektől sem, a feje körül  lángoló karddal hadonászó angyalokat látott és megrettent., visszament várába . László  Szög nevű lova patkójának nyomán vizet fakasztott a szomjazó katonáinak, hegyeket mozgatott meg, aranypénzt változtatott kővé. A monda szerint egy ellene  szervezett merénylet  közben is nagy fényesség támadt, és a merénylő elejtette a kardot. Gyakran emlegették úgy, hogy táltos király, aki táltos lován vágtatva védi az országot.

A bejegyzés trackback címe:

https://mondak.blog.hu/api/trackback/id/tr411945304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attila Barneti 2014.01.14. 15:31:47

Nem kapok semmi mondat es ki vagyok keszulve mert nem tudom meg csinalni a hazi feladatot mert tegnap rola tanultunk szent laszlo kiralyrol es nem kapok semmit nem kapok rola semmien mondat egyet sem

Attila Barneti 2014.01.14. 15:32:32

Ugyhogy ez az internett szar
süti beállítások módosítása